Grupa 4A kisi kapustę
24 października w naszym przedszkolu dzieci z grupy 4A zastanawiały się nad wartością warzyw, a szczególnie skupiły się nad kapustą oraz nad sposobami jej wykorzystania podczas jesiennych przetworów. Zajęcie było podzielone na dwie części. W pierwszej części zajęć przedszkolaki rozmawiały na temat możliwości wykorzystania warzyw w formie przetworów. Następnie dyskutowały o walorach smakowych i zdrowotnych kapusty kiszonej . Dowiedziały się, że ma ona wiele witamin i minerałów, które są niezbędne, by nasz organizm dobrze funkcjonował. W drugiej części zajęć dzieci poszatkowaną kapustę i startą marchew wrzucały do przygotowanych w tym celu słoików. Następnie każdą warstwę posypywały solą. Uczestnicy byli bardzo zaangażowani w proces ugniatania warzywa. Efekt pracy Przedszkolaków został umieszony w kąciku przyrody. Wspólnymi siłami ukisiliśmy kapustę!