Światowy Dzień Pszczół obchodzony jest co roku 20 maja. Jego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów. Warto pamiętać, że pszczoły zapylają aż 77 proc. gatunków roślin, z których są wytwarzane produkty spożywcze roślinnego pochodzenia. Podążając za myślą Alberta Einsteina, że "jeśli z Ziemi zniknie pszczoła, człowiekowi pozostaną tylko cztery lata życia; nie ma więcej pszczół, nie ma więcej zapylania, nie ma więcej roślin, nie ma więcej zwierząt, nie ma więcej ludzi..." przedszkolaki podjęły działania w celu ich bliższego poznania. Z tej okazji w grupie 6B w dniu 16 maja 2024r. przeprowadzone zostały działania, których celem było budzenie świadomości u dzieci o pożyteczności pszczół. Dzięki uprzejmości rodziców Neli W. dzieci mogły obejrzeć wosk pszczeli, spróbować miodu i pyłku kwiatowego. W zajęcia aktywnie zaangażowały się dziewczynki Amelia i Nela, które wspólnie z nauczycielem opowiedziały dzieciom o życiu pszczół, ich ciężkiej pracy, rozmnażaniu i produkcji miodu.